27 oktober 2024

Lijstjes

Op de radio hoor ik een reclame van ManagementBook.nl, om een lijstje van favoriete boeken in te leveren. Welke vijf boeken hebben je leven verrijkt?
Nu heb ik wel eens gehoord dat Adriaan van Dis niet houdt van literatuur-lijsten. Alsof literatuur een ranglijst heeft. Toch doet ook De Dis aan lijstjes, omdat er dan in ieder geval over literatuur gepraat wordt. Dat is belangrijker dan de volgorde van verrijkende boeken.
Welke boeken zijn belangrijk voor mij geweest? En als je een top-5 maakt, moeten het dan vijf verschillende auteurs zijn? Verschillende genres? Afwijkende achtergronden, elk boek uit een ander werelddeel?
Een belangrijk boek is De Overkant van Ernst Jansz. Hij beschrijft hierin het leven van zijn Indische vader Rudi. Het boek opende mijn ogen voor onze koloniale geschiedenis in de oost. Net als wat Multatuli zou doen met Max Havelaar, dat ik later las.
Van Bob Dylan smulde ik van zijn Nobel Lecture, de toespraak die hij instuurde nadat hij de Nobelprijs voor de Literatuur had toegekend gekregen. Een mooi eerbetoon aan de internationale literatuur via de boeken Moby Dick, All Quiet on the Western Front en The Odyssey.
En wat te denken van de gedichten van Slauerhoff? Sinds drie weken denk ik ook aan De Val van Albert Camus.
Zo zijn er veel meer titels en auteurs die genoemd kunnen worden. Maar voor nu: wat is een top-5 van boeken die je gelezen moet hebben? En waarom?

14 oktober 2024

Rondje langs de velden

Het is al even geleden dat ik iets heb geplaatst. Dat komt onder meer omdat ik een lelijke val heb gemaakt. Maar dat overkomt meer mensen, mijn associatie gaat gelijk naar De Val van Albert Camus.
Dit boek staat in tweevoud in de kast. In een vertaling uit 1957, waar ik de twaalfde druk (1976) van heb. Anne Maclaine Pont verzorgde deze vertaling. De andere vertaling komt uit 2019 en is van de hand van Dolf Verschoor.
De val beschrijft het leven van Jean-Baptiste Clamence, eens een gevierd advocaat in Parijs. In een café op de Amsterdamse Zeedijk verhaalt hij over zijn leven, en over die ene nacht waarin hij getuige is van een dramatisch voorval. Dit en zijn reactie daarop hebben zijn leven totaal veranderd. Aan al zijn zekerheden is een einde gekomen.
Judith de Kom is op 93-jarige leeftijd overleden. Ze was de dochter van de Surinaamse verzetsheld en schrijver Anton de Kom en had zijn eerherstel tot levensopgave gemaakt. Op hoge leeftijd maakte ze mee hoe het kabinet excuses maakte voor de omgang met hem.
Een historisch 'pronkboek' over de kroning van Napoleon tot keizer van Frankrijk bracht zaterdag bij een veiling in Brussel 29.000 euro op. Het boek is door de beroemde Fransman zelf samengesteld en bevat talloze details over de kroningsceremonie. Napoleon kroonde zichzelf tot keizer op 2 december 1804. In het boek staan illustraties en wetenswaardigheden over de kroning, maar ook de gastenlijst, de dresscode en meer.
Jammer dat Martin Bril niet meer leeft; Napoleons prentenboek zou niet misstaan in het verslag van Brils passie over de kleine keizer,