maandag 14 oktober 2024

Rondje langs de velden

Het is al even geleden dat ik iets heb geplaatst. Dat komt onder meer omdat ik een lelijke val heb gemaakt. Maar dat overkomt meer mensen, mijn associatie gaat gelijk naar De Val van Albert Camus.
Dit boek staat in tweevoud in de kast. In een vertaling uit 1957, waar ik de twaalfde druk (1976) van heb. Anne Maclaine Pont verzorgde deze vertaling. De andere vertaling komt uit 2019 en is van de hand van Dolf Verschoor.
De val beschrijft het leven van Jean-Baptiste Clamence, eens een gevierd advocaat in Parijs. In een café op de Amsterdamse Zeedijk verhaalt hij over zijn leven, en over die ene nacht waarin hij getuige is van een dramatisch voorval. Dit en zijn reactie daarop hebben zijn leven totaal veranderd. Aan al zijn zekerheden is een einde gekomen.
Judith de Kom is op 93-jarige leeftijd overleden. Ze was de dochter van de Surinaamse verzetsheld en schrijver Anton de Kom en had zijn eerherstel tot levensopgave gemaakt. Op hoge leeftijd maakte ze mee hoe het kabinet excuses maakte voor de omgang met hem.
Een historisch 'pronkboek' over de kroning van Napoleon tot keizer van Frankrijk bracht zaterdag bij een veiling in Brussel 29.000 euro op. Het boek is door de beroemde Fransman zelf samengesteld en bevat talloze details over de kroningsceremonie. Napoleon kroonde zichzelf tot keizer op 2 december 1804. In het boek staan illustraties en wetenswaardigheden over de kroning, maar ook de gastenlijst, de dresscode en meer.
Jammer dat Martin Bril niet meer leeft; Napoleons prentenboek zou niet misstaan in het verslag van Brils passie over de kleine keizer,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten