Vorige week overleed Mischa Wladimiroff, tijdens zijn werkzame leven onder meer 'vriend van het hof', het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
Jonkheer Michaïl Wladimiroff werd geboren in 1945 in Den Haag. Zijn vader kwam uit een Russische adellijke familie, zijn moeder was een Friezin. Hij studeerde rechten in Leiden en begon in 1972 zijn loopbaan als advocaat.
Zijn naam brengt me naar die andere Nederlands-Slavische man: Alexander (Harry Joan Frans Silvius) Münninghoff. Zijn boek De Stamhouder vond ik een mooi boek. Omdat het een persoonlijk verhaal was, maar ook omdat het de Tweede Wereldoorlog betreft. En de familiekroniek, met zijn eigen gevoeligheden, dat is zo herkenbaar.
Over een paar weken is in Leeuwarden het project Klein Geluk bezig. Honderd dagen lang literaire lichtpuntjes. Dat wordt gedaan vanuit Leeuwarden UNESCO City of Literature. Ik ben benieuwd welke lichtpuntjes ik te zien krijg.
Paulien Cornelisse is het nieuwe jury-lid van de televisie-quiz De Slimste Mens. Zij houdt van taal. Hopelijk komt dat ook in haar nieuwe baan duidelijk naar voren.
Tot slot, over je gezicht laten zien gesproken, een muurschildering van Anne Frank in Amersfoort is vernield. Een onbekende heeft het gezicht van het meisje uitgewist. Het kunstwerk werd 16 jaar geleden door Bas 'Repelsteeltje' van Oudheusden gemaakt. De man is niet heel erg boos: "Het is niet vernield door een aantal jochies dat even langs kwam lopen. Het is best netjes gedaan. Het voelt alsof er een boodschap achter zit."
Het zijn zomaar wat literaire berichten, korte verhalen. In feite wordt zo mijn wereld, de wereld waar ik belangstelling voor heb, geboekstaafd. Een kroniek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten