zondag 28 juli 2024

Pestbacillen

In een brief gericht aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin zijn mogelijk sporen van de pest gevonden. De brief werd al in een sorteercentrum in Longvic, in de buurt van Dijon, ontdekt en is dus niet door de minister geopend.
Het is nog niet duidelijk wie de afzender is. Het parket van Dijon onderzoekt de zaak en heeft de gevonden stof naar het Pasteur-instituut gestuurd. Komende maandag moet duidelijk zijn of het daadwerkelijk om pestbacillen gaat en of er sprake is geweest van een onveilige situatie.
Frankrijk en pestbacillen. Albert Camus schreef in 1947 het boek De Pest (La Peste). Het verhaal van De Pest speelt zich af in Oran, een Algerijns-Franse stad - het was de tijd van het kolonialisme. Oran wordt ingenomen door een ziekte, niet bij name genoemd. Maar binnen een jaar wordt een vaccin gevonden tegen de pest; nog weer een jaar later is de ziekte overwonnen.
Dit boek kwam weer volop in de belangstelling, toen eind 2019 een merkwaardig virus uit China kwam overgewaaid. Toen wisten we nog niets van corona, covid en aerosolen. De Pest van Camus leek een mooie afleiding in dagen dat we opeens tijd overhadden - we mochten niet reizen, niet met mensen afspreken, dat soort dingen. En het boek was hoopvol, omdat de pest binnen mum van tijd werd verslagen.
Ik las het boek in 2021, in de 21e druk uit 1975, volgens de vertaling van Willy Corsari. Daar dacht ik aan toen Darmanin net niet een biologisch wapen kreeg toegestuurd.

zondag 21 juli 2024

Tante Lien en Tonke Dragt

Binnen een paar dagen tijd overleden Tonke Dragt en Wieteke van Dort. Beiden waren geboren in het toenmalige Nederlands-Indië, beiden waren cultureel actief (als kinderboekenschrijfster of als actrice).
Antonia Johanna (Tonke) Dragt werd in 1930 in Batavia geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een Japans interneringskamp voor vrouwen en kinderen in Batavia. In dat kamp is Boudewijn de Groot ook geboren.
Haar bekendste boek is misschien wel De brief voor de koning uit 1962.
Louisa Johanna Theodora (Wieteke) van Dort werd in 1943 geboren in Soerabaja. In 1968 sloot Van Dort zich aan bij het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk, waar zij ervaring opdeed in het cabaret. Een detail: met dit cabaret-genootschap trokken Kan en Vonk vlak voor de Tweede Wereldoorlog naar Indië; toen brak in Nederland de oorlog uit, en bleef het echtpaar noodgedwongen in De Oost. Daar brak in 1942 de oorlog uit, kwam Vonk in het jappenkamp Tjihapit in Bandoeng en werkte Kan aan de Birma-spoorlijn.
Twee Indische tantes, die niet meer onder ons zijn. Het was een trieste week.

vrijdag 12 juli 2024

The 1974 Live Recordings

In 1974 trok Bob Dylan weer de wereld over. Dat was al groot nieuws, want de zanger was toen al acht jaar nauwelijks gespot op een podium. Een incidenteel optreden, zoals bij Isle of Wight Festival 1969, bevestigden de regel dat Dylan geen optredens deed.
Maar nu trok de zanger weer de wereld over.
En ook nog eens met The Band. De begeleidingsband die in 1966 Dylan bij stond, toen hij de overstap maakte van akoestische naar elektrische muziek. Dylan nam toen, in 1974, ook nog een studio-plaat op met The Band - ze noemden dat album Planet Waves. Van de tournee verscheen een live-dubbelaar: Before The Flood.
Maar nu verschijnt dan een hele box. Een set met opnames uit die periode. Vergelijkbaar met de box over 1966 (ja, die van de elektrische overstap) en met de box uit 1975, toen Dylan met The Rolling Thunder Revue langs kleinere Amerikaanse zalen trok.
Nu zijn er dus de 1974-opnames. Te verschijnen in september. Misschien dat ik met mijn plaatselijke platenboer een deal kan sluiten. Het zijn namelijk altijd prijzige uitgaven. Je moet er wat voor over hebben om fan te zijn.



vrijdag 5 juli 2024

Schrijversbiograaf Wim Hazeu overleden

Marten Toonder, Gerrit Achterberg, J. Slauerhoff, M.C. Escher, Simon Vestdijk en Lucebert kregen allemaal een biografie dankzij Wim Hazeu. De titels zijn allemaal eender opgebouwd: de naam van de schrijver gevolgd door de droge toevoeging ‘een biografie’. De biograaf overleed afgelopen dinsdag op 84-jarige leeftijd, hij leed aan ALS. Naast de grote biografieën maakte hij ook biografische schetsen van onder meer A. Marja (eerst voor Vrij Nederland, daarna in een boekje), Bertus Aafjes en Cees Bantzinger. Met de biografie over Vestdijk promoveerde in 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Hazeu had een rijkgeschakeerd leven, waarin hij niet alleen biograaf was, maar ook dichter en schrijver en uitgever (bij Ambo, Fontein, De Prom). Hij richtte het literaire tijdschrift Kentering op en was lange tijd werkzaam bij de omroep waar hij eerst bij de radio werkte en later de overstap maakte naar de televisie, waar onder zijn supervisie literaire tv-series het licht zagen, onder meer Bartje.