zondag 28 juli 2024

Pestbacillen

In een brief gericht aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin zijn mogelijk sporen van de pest gevonden. De brief werd al in een sorteercentrum in Longvic, in de buurt van Dijon, ontdekt en is dus niet door de minister geopend.
Het is nog niet duidelijk wie de afzender is. Het parket van Dijon onderzoekt de zaak en heeft de gevonden stof naar het Pasteur-instituut gestuurd. Komende maandag moet duidelijk zijn of het daadwerkelijk om pestbacillen gaat en of er sprake is geweest van een onveilige situatie.
Frankrijk en pestbacillen. Albert Camus schreef in 1947 het boek De Pest (La Peste). Het verhaal van De Pest speelt zich af in Oran, een Algerijns-Franse stad - het was de tijd van het kolonialisme. Oran wordt ingenomen door een ziekte, niet bij name genoemd. Maar binnen een jaar wordt een vaccin gevonden tegen de pest; nog weer een jaar later is de ziekte overwonnen.
Dit boek kwam weer volop in de belangstelling, toen eind 2019 een merkwaardig virus uit China kwam overgewaaid. Toen wisten we nog niets van corona, covid en aerosolen. De Pest van Camus leek een mooie afleiding in dagen dat we opeens tijd overhadden - we mochten niet reizen, niet met mensen afspreken, dat soort dingen. En het boek was hoopvol, omdat de pest binnen mum van tijd werd verslagen.
Ik las het boek in 2021, in de 21e druk uit 1975, volgens de vertaling van Willy Corsari. Daar dacht ik aan toen Darmanin net niet een biologisch wapen kreeg toegestuurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten