vrijdag 13 september 2024

De Ooggetuigen

De NOS is begonnen met de online special De Ooggetuigen. Dat is omdat het deze week 80 jaar geleden dat het eerste Nederlandse dorpje werd bevrijd. Het Zuid-Limburgse Mesch had de eer om als eerste de geallieerde troepen op Nederlandse bodem te ontvangen. Om dit jubileum extra glans te geven, is dus de special gestart.
Vijf jaar geleden was het 75 jaar geleden dat we stil stonden bij de bevrijding. Een traject dat een barre winter zou duren. Maar dat wisten de bevrijders van Mesch nog niet. Voor die gelegenheid, van 75 jaar bevrijding, hield de NOS ook al een speciale bevrijdings-site bij.
Een leuk idee, want de bevrijding van Nederland, en van alle Nederlandse gebieden (dus ook de toenmalige kolonie Indië) werd van dag tot dag gevolgd, alsof live verslag werd gedaan hoe de bevrijding werd gedaan. Hoe zouden de huidige nieuwsmedia verslag hebben uitgebracht van het laatste oorlogsjaar in Nederland?
Wat we vijf jaar geleden nog niet wisten, was dat een akelig virus alle herdenkingen zou schrappen. Een 'mooi' lustrum kreeg zo een wat bizar karakter. Online kon gelukkig wel het een en ander doorgaan; en het verslag van de NOS is uiteindelijk ook in boekvorm uitgekomen.
Of van De Ooggetuigen ook een fysiek exemplaar komt, weet ik uiteraard niet. Dat horen we vanzelf. Of niet. Het is goed om bij zo'n herdenking stil te zijn, op welke manier we dat ook vormgeven.

maandag 2 september 2024

Mobieltjes geweerd

Nu het nieuwe schooljaar is begonnen, is het ook de tijd dat mobiele telefoons taboe zijn in de klassen. Een afspraak tussen de overheid en de basisscholen, zorgt ervoor dat de 'handys' buiten bereik blijven. Volgens sommige onderzoeken gaan de prestaties van kinderen met een verbod omhoog. Bij scholen die mobieltjes ook in de pauzes verbieden zou ook de sfeer zijn verbeterd.
Geen gek idee. De afgelopen twee maanden las ik het boek Generatie angststoornis van Jonathan Haidt; het is het vierde boek dat we lezen met de Boekenclub van het Nederlands Dagblad. In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie.
Ik ben blij met zo'n boek. En met zo'n verbod. Want zeker met dit boek in de hand, zie ik het om me heen gebeuren. Hoe millenials depressief en burnout raken, terwijl de werkdruk ten opzichte van mijn vaders generatie is gehalveerd. Dus wat is er dán aan de hand?
Mooi boek voor de zomervakantie, voordat je aan het nieuwe collegejaar begint. Of nou ja, ook als je met kinderen en jongeren werkt, zou dit boek in je vakliteratuur-kast moeten staan.