Nu het nieuwe schooljaar is begonnen, is het ook de tijd dat mobiele telefoons taboe zijn in de klassen. Een afspraak tussen de overheid en de basisscholen, zorgt ervoor dat de 'handys' buiten bereik blijven. Volgens sommige onderzoeken gaan de prestaties van kinderen met een verbod omhoog. Bij scholen die mobieltjes ook in de pauzes verbieden zou ook de sfeer zijn verbeterd.
Geen gek idee. De afgelopen twee maanden las ik het boek Generatie angststoornis van Jonathan Haidt; het is het vierde boek dat we lezen met de Boekenclub van het Nederlands Dagblad. In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie.
Ik ben blij met zo'n boek. En met zo'n verbod. Want zeker met dit boek in de hand, zie ik het om me heen gebeuren. Hoe millenials depressief en burnout raken, terwijl de werkdruk ten opzichte van mijn vaders generatie is gehalveerd. Dus wat is er dán aan de hand?
Mooi boek voor de zomervakantie, voordat je aan het nieuwe collegejaar begint. Of nou ja, ook als je met kinderen en jongeren werkt, zou dit boek in je vakliteratuur-kast moeten staan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten