zaterdag 31 augustus 2024

Voor alles bang geweest

Auteur en journalist Lisette Lewin is op 85-jarige leeftijd overleden. Ze schreef onder meer over de Tweede Wereldoorlog; in 1989 verscheen haar debuutroman Voor bijna alles bang geweest, dat voorafgegaan was door Het clandestiene boek 1940-1945, een inventaris van boeken die illegaal verschenen in de Tweede Wereldoorlog.
De Joodse Lewin en haar vader overleefden de oorlog; haar moeder werd in een Duits concentratiekamp vergast. Lewin schreef erover in haar debuutroman Voor bijna alles bang geweest.
De titel doet denken aan Voor Alles, een lied van Wende Snijders uit 2018. De tekst is van Joost Zwagerman en heet voluit Voor alles bang geweest uit zijn bundel Voor alles uit 2014. Na het overlijden van Zwagerman, bracht Wende het nummer uit op haar cd Mens. Het lied kreeg de Annie M.G. Schmidt-prijs 2017 toegekend.

woensdag 28 augustus 2024

Dinner Train

Dinner Train, een aanbieder van luxe diners in rijdende treinen, is failliet verklaard. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft het faillissement woensdag uitgesproken. De curator gaat de komende tijd bekijken of een doorstart van Dinner Train mogelijk is.
Treinen vind ik persoonlijk een mooie manier om me te verplaatsen. Bij voorkeur doe ik dat ook per trein. Lekker zitten, boek lezen, uit het raam staren, me verwonderen over andere treinreizigers. Een paar jaar geleden zag ik bij een boekhandel het boek Trans-Europe Express. Tours of a lost continent liggen. Het is geschreven door Owen Hatherley.
De sticker met '-50%' trok me over de streep om het boek in huis te halen. Ik houd van het romantische beeld van de trein. Zeker sinds ik in 2004 met de trein een internationale reis maakte, naar een stad in Oostenrijk. Het was mijn debuut.
Bob Dylan houdt ook van treinen. In 2012 kwam hij met het liedje Duquesne Whistle, dat op Tempest staat. Je hoort aan het tempo het ritme van deze trein.
Daar moest ik aan denken bij het failliete Dinner Train.

woensdag 21 augustus 2024

Wintersprookje

Diever is een dorpje in Drenthe. Hans Wiegel woonde er, en werd 'het orakel van Diever' genoemd. Ook Mick Taylor, oud-gitarist van The Rolling Stones, woonde enkele jaren in dit dorpje. Dat is ook zo ongeveer wat is op te merken aan cultuur en samenleving.
Of nou ja, eigenlijk is er méér over Diever te vertellen. Sinds jaar en dag is hier een grote Shakespeare Theater-club actief. Elke zomer voert dit gezelschap een Nederlandstalige uitvoering op van een toneelstuk van William Shakespeare.
De voorbereiding voor de opvoering begint al de dag na het jaarlijkse gebeuren. Na de laatste voorstelling wordt bekend gemaakt welk stuk volgende zomer aan de beurt is om te spelen. Deze zomer staat toneelstuk Wintersprookje op het affiche.
The Winter's Tale is de Engelse titel van het toneelstuk, dat in 1623 voor het eerst werd gepubliceerd. Die titel lijkt op een ander stuk, namelijk het liedje A Winter's Tale van Queen. Dat nummer is de laatst geschreven compositie van Freddie Mercury, voordat hij in 1991 overleed aan de gevolgen van aids. Dit nummer is terug te vinden op het album Made In Heaven uit 1995.
Mercury werd geïnspireerd door het uitzicht uit de studio's bij het Meer van Genève. In Montreux, aan dat Geneefse meer, woonde Mercury tot vlak voor zijn overlijden; om te sterven, ging hij terug naar zijn woning Garden Lodge in Londen. Het nummer A Winter's Tale is licht psychedelisch en dromerig van sfeer.
Ik gok dat de titels bij geval op elkaar lijken.


zondag 18 augustus 2024

Jack Kooistra is Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Nazi-jager en oud-journalist Jack Kooistra is vorige week bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was al Lid, maar nu een titel hoger. Kooistra speurde onder meer in 1992 samen met het televisieprogramma Reporter van de omroep KRO de collaborateur Jacob Luitjens op in Canada.
Ik moest denken aan het boek The Boys from Brazil van Ira Levin, dat in 1976 verscheen. Student en amateur nazi-jager Barry Koehler komt in Brazilië op het spoor van een nazicomplot. Deze groep, onder leiding van ex-kamparts Josef Mengele, moet de omstandigheden herscheppen waaronder een nieuwe Adolf Hitler de macht kan krijgen.
Een bijzonder boek. Misschien wel weer goed om te herlezen. Want de geschiedenis herhaalt zich.

maandag 5 augustus 2024

Wishbone Four

Het vierde album van Wishbone Ash heet toepasselijk Wishbone Four. Dit album verscheen in 1973; maar pas sinds negen jaar luister ik deze plaat. En dan ook maar één nummer: Sing out the song.
Dat komt vanwege een begrafenis. Vandaag is het negen jaar geleden dat mijn goede vriend Jan overleed, op de fiets toen hij naar zijn vakantie in Noord-Holland ging. Een paar dagen later was de begrafenis. Een zoon van Jan lied Sing out the song horen, een lied dat ze beiden samen zongen tijdens de afwas. Of op die momenten die er toe doen tussen vader en zoon.
Vandaag draai ik het ook maar weer.

donderdag 1 augustus 2024

Achterhuis

Het snikt in me: ‘Zie je wel, dat is er van je terecht gekomen: slechte meningen, spottende en verstoorde gezichten, mensen die je antipathiek vinden en dat alles omdat je niet naar de goede raad van je eigen goede helft luistert. Ach, ik zou wel willen luisteren, maar het gaat niet; als ik stil en ernstig ben, denkt iedereen dat het een nieuwe komedie is, en dan moet ik me wel met een grapje er uit redden, om nog maar niet eens te spreken van mijn eigen familie, die beslist denkt dat ik ziek ben, me hoofdpijnpillen en zenuwtabletten laat slikken, me hals en voorhoofd voelt of ik koorts heb, naar mijn ontlasting vraagt en mijn slechte bui becritiseert. Dat houd ik niet vol: als er zo op me gelet wordt, word ik eerst snibbig, dan verdrietig en ten slotte draai ik mijn hart weer om, draai het slechte naar buiten, het goede naar binnen en zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als ... er geén andere mensen in de wereld zouden wonen. Je Anne.

--

Het zijn de laatste woorden die Anne Frank noteerde in haar dagboek. Dat wist zij op dat moment niet. Drie dagen later stond een overvalwagen klaar om de onderduikers uit het achterhuis mee te nemen.
Wie het dagboek leest, doet dat mede vanuit de wetenschap dat het ergste nog moest konen, waarschijnlijk. Twee jaar onderduiken is al geen pretje, zeker niet voor een puber. Maar wie het overleeft, zal het later in perspectief kunnen plaatsen.
Anne Frank niet. Evenmin haar moeder Edith, zus Margot, Hermann von Pels, Auguste von Pels, Peter van Pels en Fritz Pfeffer. Tijdens de oorlog kwamen zij om in de kampen, al dan niet direct in een kamp zelf. Zo overleed Peter tijdens een dodenmars.
Anne was bezig om haar dagboek om te werken tot een soort roman. Dat deed ze na een oproep van Cultuur-minister Bolkestein, In een toespraak op Radio Oranje in maart 1944, riep hij alle Nederlanders op om geschreven getuigenissen als brieven en dagboeken van de bezettingstijd te bewaren, deze zouden na de bevrijding worden ingezameld om deze moeilijke periode te documenteren.
Vanuit het achterhuis gaf Anne gehoor aan deze oproep en werkte ze haar dagboek om. Ze was in haar omwerking nog niet zo ver dat de laatste aantekeningen ook al voor publicatie geschikt waren; naast omwerken hield ze ook haar 'echte' dagboek bij.
Drie dagen na deze notitie werden de onderduikers opgepakt. Alleen Otto Frank, vader van Margot en Anne en de echtgenote van Edith, overleefde de Holocaust.