woensdag 21 augustus 2024

Wintersprookje

Diever is een dorpje in Drenthe. Hans Wiegel woonde er, en werd 'het orakel van Diever' genoemd. Ook Mick Taylor, oud-gitarist van The Rolling Stones, woonde enkele jaren in dit dorpje. Dat is ook zo ongeveer wat is op te merken aan cultuur en samenleving.
Of nou ja, eigenlijk is er méér over Diever te vertellen. Sinds jaar en dag is hier een grote Shakespeare Theater-club actief. Elke zomer voert dit gezelschap een Nederlandstalige uitvoering op van een toneelstuk van William Shakespeare.
De voorbereiding voor de opvoering begint al de dag na het jaarlijkse gebeuren. Na de laatste voorstelling wordt bekend gemaakt welk stuk volgende zomer aan de beurt is om te spelen. Deze zomer staat toneelstuk Wintersprookje op het affiche.
The Winter's Tale is de Engelse titel van het toneelstuk, dat in 1623 voor het eerst werd gepubliceerd. Die titel lijkt op een ander stuk, namelijk het liedje A Winter's Tale van Queen. Dat nummer is de laatst geschreven compositie van Freddie Mercury, voordat hij in 1991 overleed aan de gevolgen van aids. Dit nummer is terug te vinden op het album Made In Heaven uit 1995.
Mercury werd geïnspireerd door het uitzicht uit de studio's bij het Meer van Genève. In Montreux, aan dat Geneefse meer, woonde Mercury tot vlak voor zijn overlijden; om te sterven, ging hij terug naar zijn woning Garden Lodge in Londen. Het nummer A Winter's Tale is licht psychedelisch en dromerig van sfeer.
Ik gok dat de titels bij geval op elkaar lijken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten