maandag 18 maart 2024

Theresa 'Gollum' May

In het Nederlands Dagblad van vandaag staat een artikel over Theresa May, de oud-premier van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel ze geen minister-president meer is, zit zij nog altijd namens Maidenhead in het Britse parlement.
De volksvertegenwoordiging bij het Britse eiland is net iets anders geregeld dan bij ons in Nederland. Bij de Britten wordt per stad of regio een afgevaardigde gekozen. In Nederland stemmen we evenredig: de regio waar een kandidaat-Kamerlid vandaan komt, speelt geen rol in de keuze.
Enfin.
Dat is voer voor politicologen.
Het betreffende May-artikel is geschreven door Volkskrant-journalist Patrick van IJzerdoorn. Met als kop: "Tragische Theresa stopt ermee". Vanwege de alliteratie enzo. De online-editie geeft een wat andere titel aan het artikel.
Maakt niet uit. Wat wel uitmaakt, is de draai die de politica maakte. Zij was een 'remainer', zoals dat heet. Iemand die wilde dat het Verenigd Koninkrijk onderdeel bleef uitmaken van de Europese Unie. Maar onder haar voorganger David Cameron, ook een remainer, stemde de Britse bevolking toch vóór een vertrek uit de Unie. De Brexit moest worden ingezet. En afgerond, als dat even kon.
May kon dat niet.
Blijven, vertrekken. Een blijver, een vertrekker. Andy Serkis wist wel raad met deze merkwaardige houding. Hij vertolkte eerder de rol van Gollem (Engels: Gollum), dat opmerkelijke personage uit In De Ban Van De Ring (Lord of the Rings), de boekverfilming van het gelijknamige boek van Tolkien.
En rond de Brexit maakte Serkis een Gollem-achtige uitvoering van Theresa May. Ik heb er om gelachen, hoewel het nauwelijks een lachwekkend gebeuren is. Maar je zoekt toch afleiding in barre tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten