Sinds ik een ongelukkige val maakte van de trap, loop ik langs verschillende specialisten. Alle doktoren hebben de taak gekregen om na te gaan wat mijn val veroorzaakt heeft. Zo kom ik ook langs een diëtist en een leefstijl-coach.
Een van de onderwerpen waar we het over hebben, is het eet- en drinkpatroon. Zo heet dat dan in jargon. In gewone mensentaal: wat eet en drink je? Suiker moet je zoveel mogelijk vermijden, alcohol mag met mate. Verzadigde vetten zijn verkeerd en moet je ook laten staan, onverzadigde vetten zijn oké en mag je prima hebben. Dat soort adviezen krijg je mee.
Koffie is ook zo'n onderwerp. Het is geen verboden product. Gelukkig maar, want ik ben een fervent koffiedrinker. Maar het gaat er dan wel om welke soort koffie je drinkt. Filterkoffie heeft de voorkeur. Dat komt omdat filterkoffie met een filter wordt gezet. De papieren filter houdt het stofje cafestol tegen.
Cafestol is een diterpeen molecuul dat van nature aanwezig is in koffiebonen en dat effect heeft op het cholesterol in het bloed, lees ik op Wikipedia. Cholesterol vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Bij dit verhaal moet ik denken aan Boele P. Ytsma, voormalig theoloog en tegenwoordig gezondheidsgoeroe. Na een pittige burn-out (alsof er een burn-out-light bestaat) gooide hij het roer om: hij ging plantaardig eten. En dus als veganist door het leven.
Over zijn nieuwe levensstijl schreef Ytsma in 2013 het boek Ik ben een planteneter. Geen vlees, geen dierlijke producten meer. En een behoorlijk kilo-verlies, zijn gezondheid is er behoorlijk op vooruit gegaan. Toen ik in deze periode een kopje koffie met hem ging drinken, nam hij een glas groene thee.
Na dit boek, zijn derde inmiddels (na twee boeken over geloofstwijfel), is het wat stil geworden rondom Ytsma. Tegenwoordig runt hij met zijn tweede vrouw Anat een zelfvoorzienende bed & breakfast in Thesinge.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten