woensdag 14 februari 2024

Bibliotheken

De privé-bibliotheek van Charles Darwin is online gezet. Digitaal, dus. Dat is natuurlijk mooi, om op die manier de natuurlijke habitat van de bioloog te verkennen.
Aan de andere kant, stonden die boeken maar fysiek in een speciale bibliotheek. In de Universiteit van Tulsa, in de Verenigde Staten, is bijvoorbeeld het archief van Bob Dylan verzameld. Een deel daarvan. Daar kun je met enige regelmaat sneupen door de aantekeningen en prullaria.
Of neem het Literatuurmuseum in Den Haag, waar Nederlandse auteurs een deel van hun archief hebben achtergelaten. Dat is toch genieten, om de geur van inkt en (oud) papier op te snuiven?
Ik denk aan het Strahov klooster in Praag, waar een indrukwekkende bibliotheek is bijeengebracht. De bibliotheek van het Strahov klooster is een van de meest waardevolle en best bewaarde historische bibliotheken, de collecties tellen bijna 300.000 volumes. Het oudste boek is het Strahov-evangelie uit 860.
Momenteel wonen hier weer Norbertijnen.
Nog even over die Darwin-bieb, die wordt beheerd door John van Wyhe. Het lijkt me iemand met Nederlandse voorouders. De overgrootvader van John komt misschien uit de IJssel-delta. Mogelijk. Misschien dat John dat in de boeken van Darwin kan terugvinden. Zoek dan even in de sectie Geneologie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten