zondag 7 april 2024

De jongen die van de wereld hield

De jongen die van de wereld hield heeft de Woutertje Pieterse Prijs gekregen. De uitreiking gebeurde in het Radio 1-programma De Taalstaat. Voor de gelegenheid werd dit programma omgedoopt tot De Kindertaalstaat.
Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden. Dat bedrag gaat naar Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen; zij kregen de 37e editie van de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar uit handen van jury-voorzitter Rik van de Westelaken.
Het boek gaat over het jongetje Adem dat voor zijn geboorte alvast een kijkje mag nemen op de wereld. Hij is een 'mogelijk' kind dat bij de eerste onverwachte kus van zijn ouders een blik kan werpen op zijn bestaan. Maar tot het werkelijke leven dreigt het niet te komen, omdat zijn ouders elkaar uit het oog verliezen. Adem krijgt vervolgens de kans om als 'mogelijk' kind zijn ouders ervan te overtuigen dat ze bij elkaar horen.
De titel van de prijs verwijst naar het gelijknamige boek van Multatuli uit 1890. Het verhaal gaat over een dromerige en po√ętische Amsterdamse jongen, Wouter Pieterse, die opgroeit in een kleinburgerlijk milieu in de Franse tijd. De kleinburgerlijkheid van zijn omgeving en nieuwsgierigheid van Wouter komen vaak met elkaar in botsing, en vormen het hoofdthema van het boek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten