zondag 26 mei 2024

Trakteren

Bob Dylan vierde afgelopen week zijn 83e verjaardag. Of en hoe hij zijn verjaardag heeft gevierd, weten we niet. Geen updates via de achterklap- of Privé-pagina's, evenmin leuke kiekjes via sociale media. We hoeven het natuurlijk ook helemaal niet te weten hoe het in huize-Dylan aan toe gaat.
Dat geeft ook enige ruimte. Ik denk niet dat Dylan zelf boeken heeft gekregen voor zijn verjaardag. Hij heeft een uitgebreide persoonlijke bieb, waar hij veelvuldig uit put. Je proeft in zijn teksten verwijzingen naar de (wereld)literatuur.
Toen hij in 2016 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg toegewezen, kwam Dylan met The Nobel Lecture op de proppen (overigens is deze lezing ook weer in boekvorm verschenen!). Daarin geeft hij aan schatplichtig te zijn aan in ieder geval deze drie boeken: Moby Dick, All Quiet on the Western Front en The Odyssey - om maar een greep te doen uit zijn boekenkast.
Misschien dat Dylan wel trakteert. Iedereen die bij hem komt voor een gebakje of een donut, krijgt een boek mee naar huis. Geheel toegespitst op de bezoeker: "Dit is echt iets voor jou."
Zou het zo zijn gegaan, afgelopen week? Geen idee. Maar ik vind het wel een pastorale gedachte.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten