zaterdag 1 juni 2024

Willem van Toorn overleden

Schrijver Willem van Toorn (1935-2024) is overleden. Hij gold als een kenner van de Praagse schrijver Franz Kafka.
Onder zijn redactie verscheen in 1982 de Querido's letterkundige reisgids van Nederland. Ik kwam dat boek op het spoor dankzij Joost Zwagerman. Hij schreef erover in zijn essay Tussen droom en daad in Dubbelstad - Alkmaar in feit en fictie:
"Alkmaar en het literaire leven, dat gaat kennelijk niet zo heel goed samen. In Querido's Letterkundige Reisgids van Nederland, het blader- en opzoekboek van niet alleen de geboorteplekken van schrijvers maar ook van de literair-artistieke broed- en verzamelplaatsen en de locaties van beroemde Nederlandse romans, heeft Alkmaar tweeëneenhalve bladzijde toebedeeld gekregen. Dat is minder dan - en ik doe een willekeurige greep - Arnhem, Deventer, Maastricht, Hilversum, Bussum, Groningen en Leiden. Voor degenen die even nodig hebben om dit feit te verwerken; het is weer ietsje meer dan Hoorn en Den Helder. Maar daar is ook alles mee gezegd."
Op Wikipedia lees ik dat op de Huizumer begraafplaats in Leeuwarden een hardstenen poëzietableau is geplaatst. Het gedicht is van Van Toorn. Het maakt deel uit van de poëzieroute, een traject met allemaal gedichten. Het was een afscheidscadeau aan vertrekkend burgemeester John te Loo.
Willem van Toorn was getrouwd met Ineke Holzhaus, en had twee dochters.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten