zondag 16 juni 2024

Undercover aan het Werk

Het boek Undercover aan het Werk van journalist Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen. Deze juryprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek bestaat sinds 2006 en is vernoemd naar M.J. Brusse (1873-1941).
In Undercover aan het Werk brengt hij de schaduwkant van de Nederlandse arbeidsmarkt aan het licht. Van Bergeijk werkte de afgelopen jaren undercover bij onder andere Wehkamp, Bol.com, Uber en in het aanmeldcentrum Ter Apel. Hij vertelt over de angst om betrapt te worden, de vele morele valkuilen van de undercoverjournalistiek en zijn groeiende weerzin tegen het zich voortdurend anders moeten voordoen dan wie hij werkelijk is.
Ik moet denken aan het boek Ik (Ali), een boek uit 1985 van de Duitse journalist en auteur Günter Wallraff. De Duitser beschrijft hoe hij twee jaar lang undercover werkte als Turkse gastarbeider bij verschillende bedrijven in West-Duitsland.
Dat was ook geen pretje, als je dat boek leest. In de veertig jaar tussen beide boeken is overigens niets verbeterd. Als je Van Bergeijks boek moet geloven. En waarom zouden we dat niet doen?
Er is niks nieuws onder de zon. Dat heb ik ergens anders dan weer gelezen. En zo is het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten