donderdag 21 september 2023

Anne Frank

Is het strafbaar om het dagboek van Anne Frank te lezen? Een docente van een middelbare school in Texas is haar baan kwijt, omdat ze haar leerlingen Het Achterhuis liet lezen. Het gaat om een strip-versie van het dagboek.
Het stripboek werd in verschillende schooldistricten in het conservatieve Texas verboden nadat ouders hadden geklaagd over seksueel getinte passages. Zo beschrijft Anne in haar dagboek geslachtsdelen, terwijl ze elders schrijft dat ze graag de borsten van een vriendin zou willen aanraken. Dergelijke scènes komen ook in het stripboek voor.
Botsen hier belangen tegen elkaar? Conservatieve waarden over seksuele vorming en de algemene ontwikkeling over de geschiedenis en de Holocaust. Ik weet niet of zoiets een rol speelt in dit hele gebeuren.
Het wringt wel. Alsof via het dagboek van Anne Frank op een slinkse manier pornografie wordt bevorderd. Dat is toch zeker niet het geval? Maar ja, als je eenmaal iets ziet wat in je straatje past, lukt het niet vaak om dat op een andere manier te beoordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten