dinsdag 26 september 2023

Het Feest

Ik zit op een literatuurkring. De boeken die we lezen, worden bij de kring-avonden besproken. Een van de leden bereid zo'n avond voor. Dat betekent dus het boek lezen en wat voorstudie doen. Wie is de auteur, wanneer verscheen het boek, waar gaat het over? Dat soort vragen.
Deze keer was het mijn beurt om een aftrap voor de bespreking te geven. Het boek van dienst was Het Feest van Elizabeth Day. Het is een Britse schrijfster, die opgroeide in Noord-Ierland. Het Feest verscheen in 2017, twee jaar later verscheen de vertaling door Eefje Bosch.
Day schreef onder meer voor The Sunday Telegraph en The Observer. Ze schreef vijf romans (Het Feest is haar vierde roman) en vier filosofische non-fictie boeken. Ook maakt ze de podcast How to Fail with Elizabeth Day. (She knows there’s no success like failure / And that failure’s no success at all)
Het boek bestaat uit drie verhaallijnen: de jeugd van hoofdpersoon Martin, de therapie-sessie van zijn vrouw Lucy en het feest zelf. Het Feest (The Party) gat over een vriendschap tussen Martin en Ben. Eigenlijk is het feest, de veertigste verjaardag van Ben, niet het onderwerp van het boek - eerder het eindpunt van de vriendschap.
Ben komt uit een hogere sociale klasse dan Martin. Toch wil Martin bij Ben horen. Als de grote broer, die Ben voor Martin (enig kind en opgegroeid zonder vader) is. En voor Martin vult hij de lege plek in, die is ontstaan na het overlijden van Ben's jongere broer. Een plek die Martin maar wat graag wil invullen.
Martin wil zijn zogenaamde broer imiteren, nadoen, zoals met de muziekkeuze voor R.E.M. en Run-D.M.C.
Dit is al het geval vanaf het moment dat Ben het zomaar opnam voor Martin, bij die eerste ontmoeting rondom de vernedering van Martin.
Het Feest. Het draait niet om dit feest, om de 40e verjaardag van Ben. Deze verjaardag is de beƫindiging van iets vanzelfsprekends. Van loyaliteit vanuit Martin naar zijn 'broer' Ben en de zwijg-regel, het zwijggeld.
Een ongelijke verhouding. Ben is voor Martin een vriend, een broer. Andersom is Martin voor Ben een 'keeerel', met een ongemakkelijk geheim, waar Ben mee leeft. Iets wat met het oude geld uit de familie kan worden afgekocht.
Loyaliteit en afkopen van schuld liggen niet ver van elkaar.

Toch?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten