dinsdag 5 september 2023

Je Anne

In 2024 komt de musical Je Anne weer op de planken. De theaterproductie was eerder al in 2010 te zien. Toen heb ik de voorstelling in het Posthuis Theater in Heerenveen gezien. De van oorsprong Amerikaanse muzikale voorstelling speelt zich af in het Achterhuis in de periode 1942-1944.
Is het toeval dat het nieuws vandaag bekend wordt gemaakt?
Anne Frank zat met zeven andere Joden ondergedoken in het Achterhuis. Tot het moment, die vierde augustus 1944, dat de onderduikers werden opgepakt. Via het Amserdamse Huis van Bewaring ... kwamen de acht personen een paar dagen later aan in het doorgangskamp Westerbork.
In het Drentse kamp verbleef Anne een maand, totdat alle Achterhuis-bewoners zondag 3 september 1944 op transport werden gezet naar het vernietigingskamp Auschwitz; het was het laatste transport naar Polen. Een dag later vertrok uit Westerbork een trein naar Theresienstadt; woensdag 13 september 1944 was het allerlaatste transport, met als eindpunt Bergen-Belsen.
De trein met de familie Frank, de familie Van Pels en tandarts Pfeffer kwam dinsdag 5 september aan in Auschwitz. Vandaag dus 79 jaar geleden. Misschien is het toevallig dat het nieuws over Je Anne vandaag is bekend gemaakt. Ik denk dat het geen toeval is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten