dinsdag 10 oktober 2023

Tjerk Westerterp overleden

Oud-minister Tjerk Westerterp is overleden. Hij was in het kabinet-Den Uyl minister van Verkeer en Waterstaat en in het kabinet-Biesheuvel staatssecretaris voor Europese zaken. Daarvoor was hij Tweede Kamerlid en lid van het Europees Parlement voor de KVP.
Hij is 92 jaar geworden.
Ik ken Westerterp vooral als schrijver. In 2003 publiceerde hij met Kay van de Linde een politieke roman onder de titel Het geheime dagboek van Premier Pim. Beide mannen waren in 2002 betrokken bij de politieke partij Leefbaar Nederland en maakten het vertrek van Fortuyn bij deze club mee.
Het is een fictief boek, waarin zogenaamde dagboekaantekeningen staan van Pim Fortuyn, alsof hij niet is omgekomen door die akelige moord en alsnog de minister-president van Nederland is geworden. Het boek eindigt 15 oktober 2002. Dat was de dag dat in het echte leven prins Claus werd bijgezet in de Grafkelder van Oranje-Nassau in Delft.
Die avond belegde premier Balkenende, die toen de regeringsleider was, een extra ministerraad. Een dag later dienden de LPF-ministers Herman Heinsbroek (Economische Zaken) en Eduard Bomhoff (Volksgezondheid en vice-premier) hun ontslag in. Waarmee het kabinet na 87 dagen viel - het kortstzittende kabinet na de Tweede Wereldoorlog.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten