zondag 29 oktober 2023

Woutertje Pieterse Prijs

Rik van de Westelaken is de nieuwe juryvoorzitter van de Woutertje Pieterse Prijs. De tv-presentator volgt schrijver Abdelkader Benali op, is zaterdag bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat.
De naam van deze prijs verwijst naar De geschiedenis van Woutertje Pieters, de tweede roman van Multatuli, de man van de Max Havelaar. Het verhaal gaat over een dromerige en poëtische Amsterdamse jongen, Wouter Pieterse, die opgroeit in een kleinburgerlijk milieu in de Franse tijd. De kleinburgerlijkheid van zijn omgeving en nieuwsgierigheid van Wouter komen vaak met elkaar in botsing, en vormen het hoofdthema van het boek.
Het werk van Thelma Schoon wordt ongetwijfeld niet opgenomen in de lijst met kanshebbers van deze prijs. Schoon is sinds dit weekend de Jonge Theoloog des Vaderlands. De jury roemde haar wijze van presenteren en de theologische doordenking van haar teksten.
Het juryrapport beschrijft Thelma als heel open, eigen en authentiek, nuchter, inhoudelijk, eerlijk, relaxt, sympathiek en goed formulerend. De jury was onder de indruk van Thelma’s plannen en haar vermogen om inhoudelijke theologische inzichten te koppelen aan praktische toepassingen in de samenleving.
Schoon is oud-katholiek. En schrijfster, dus. Net als haar vader, die standaardwerken voor dit kleine kerkgenootschap maakte.
Enfin. Tijd om Woutertje Pieterse maar weer tevoorschijn te halen. Het leuke van zo'n titel-naam, is de oorsprong weer op te halen. Wat ik nu ga doen - ik ben er even niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten