dinsdag 26 december 2023

Dylan en wij zonder Amerika

Over twee maanden verschijnt het boek Dylan en wij zonder Amerika van Wouter van Oorschot. Het wordt niet uitgegeven door zijn eigen uitgeversfamilie, maar door Prometheus. Waar het over gaat?
"Het [boek] is geschreven voor mensen die onvermijdelijk van de Amerikaan gehoord hebben maar zich nooit in zijn werk hebben verdiept en die, nadat hem in 2016 zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur werd toegekend, nu toch wel eens willen weten ‘wat dat toch is met die Dylan’.
Dat belooft wat.
Wij zonder Amerika. Of met Amerika. Samen op pad. Of niet op pad. Ik moet denken aan de andere Nobelprijswinnaar, John Steinbeck. Vorige week was het 55 jaar geleden dat hij overleed. Ik heb geen artikelen over gelezen, over het literaire nalatenschap van Steinbeck.
Terwijl dat er wel is. Waaronder een reisboek.
Begin jaren 1960 maakte hij met zijn Franse poedel Charley, een tocht door veertig Amerikaanse staten. Het resultaat, het reisverslag werd Travels with Charley: in search of America (1962). In hetzelfde jaar ontving Steinbeck de prestigieuze Nobelprijs, "for his realistic and imaginative writings, combining as they do sympathetic humour and keen social perception" (voor zijn realistische en creatieve schrijven, dat sympathieke humor en scherpe sociale waarneming combineert).
Precies een eeuw later maakte Geert Mak dezelfde tocht als Steinbeck en zijn hond. Mak stelde zich de vraag wat er in die vijftig jaar was veranderd. De titel: Reizen zonder John. Want die was al overleden, dus John kon de reis niet opnieuw maken.
Ik moest aan deze twee boeken denken bij Van Oorschots aankondiging.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten