zondag 17 december 2023

Twee Koffers Vol

Eigenlijk heet Carl Friedman anders, Carolina Klop is haar echte naam. Maar het zal voor haar boek of boeken misschien niet heel veel uitmaken. Voor Twee Koffers Vol namelijk niet.
Twee Koffers Vol vertelt het verhaal van de filosofie-studente Chaja, die in Antwerpen woont. Om haar studie te bekostigen, is ze een soort au pair bij de joodse familie Kalman, als oppas voor de 4-jarige Simcha. Het boek verscheen voor het eerst in 1992 bij Uitgeverij Van Oorschot.
Zes jaar later verfilmde Jeroen Krabbé het boek. Hij gaf het de internationale titel Left Luggage mee. Zelf speelt de regisseur ook een rol mee, als Meneer Kalman. Net als in The Discovery of Heaven; dat is de verfilming van De ontdekking van de hemel, het magnum opus van Harry Mulisch. In deze film speelt regisseur Krabbé de aartsengel Gabriël.
Voor beide films maakte Edwin de Vries het scenario. En voor beide films verzorgde Henny Vrienten de filmmuziek. Vrienten, bekend als bassist en frontman van Doe Maar, werd in 1948 geboren als Hendrikus Cornelis Jacoba (Henny) Vrienten.
Maar het bleek een prima koppel, de joodse acteur, regisseur en kunstschilder met de katholieke muzikant.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten