maandag 4 december 2023

Kronieken #2 | Advent

De laatste zondag van het kerkelijke jaar is alweer anderhalve week geleden. De eerste zondag van het nieuwe jaar is ook al achter de rug. De adventsperiode is begonnen, de vier zondagen voorafgaand aan het Kerstfeest.
Zoals elk jaar heb ik ook voor deze vier weken het boek Het Mysterie van Jostein Gaarder uit de kast getrokken. Dit boek is een soort adventskalender, maar dan als boek. Gaarder is bekend door zijn boek De wereld van Sofie. Het Mysterie is vergelijkbaar: om op een eenvoudige manier iets van het Kerstverhaal te vertellen, zoals 'Sofie' de filosofie uitlegt.
Onwillekeurig denk ik deze dagknook aan mevrouw Haack uit Rotterdam. Zij is de vijftigste 'eenzame dode' van de stad. Als er kind noch kraai is, dan begeleiden de dichters van Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam (dEUR) de eenzaam gestorvene naar het graf.
Het idee van de Eenzame Uitvaart komt van de Groninger stadsdichter Bart FM Droog, die het in 2002 initieerde. Het concept werd later overgenomen door F. Starik (1958-2018), die daartoe aanvankelijk de Poule des Doods oprichtte in Amsterdam.
Eenzaam sterven. Eenzaam leven. Zou het een bewuste keuze zijn? Ook in deze donkere dagen voor Kerst? Ik weet het niet, ik heb er geen antwoorden op. Het is een mysterie, een geheim, zulke onderwerpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten