dinsdag 22 augustus 2023

BRICS-landen

Vijf landen vormen de zogenoemde BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South Africa). Als je de beginletters samenvoegt, kom je tot de naam BRICS. Dat heet een acroniem of letterwoord. De voorletters van wijlen Hans van Mierlo (H.A.F.M.O.) was ook zo'n letterwoord. De D66-oprichter werd ook wel liefkozend Hafmo genoemd.
De uitspraak van 'BRICS' komt overeen met 'Bricks', de Engelse term voor een baksteen. Een van de nummers uit The Wall heet Another Brick in the Wall. Bij het horen van de naam van de vijf samenwerkende landen, denk ik aan dit liedje van Pink Floyd.
Of eigenlijk, ik denk aan de live-uitvoering door Pink Floyd-bassist Roger Waters. Hij bracht deze rockopera ten gehore op het voormalige niemandsland tussen Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor. Voor de gelegenheid nodigde de zingende bassist collega-muzikanten uit.
Zo kwam Sinéad O'Connor langs om te zingen. Ook Van Morrison, Bryan Adams en Joni Mitchell gaven acte de présence. Rick Danko, Levon Helm en Garth Hudson, drie leden van de originele bezetting van The Band, speelden ook mee in het ongedeelde Berlijn.
Mooie plek om zo'n concert te geven. Op locatie, waar ook een Wall liep om de twee Berlijn-en uit elkaar te houden. Ik draai het maar weer, verheugend op de vocalen van The Band-leden. Op de mooie baslijnen van Roger Waters. De historische context.
En wat al niet meer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten