maandag 28 augustus 2023

De overkant - boek en cd

Ernst Jansz in een zanger die schrijft. In zijn geval geen onverdienstelijke combinatie. De laatste jaren combineert hij elk boek met een gelijknamige cd. Die geluidsopnames zijn dan ook in het betreffende boek te vinden.
Bij De Overkant was dat nog niet het geval. Dat de cd in het boek terug te vinden is.
Maar de titel is wel voor zowel de cd als het boek. Eerder had ik het al over het boek; zo'n anderhalf decennium na het verschijnen van het boek, verscheen de gelijknamige solo-cd van Jansz. Zijn eerste onder eigen naam.
De eerste editie van de cd De Overkant verscheen in 1999. De bijbehorende theatertournee werd indertijd verschoven, omdat de reünie van Doe Maar de nodige voorbereidingen vroeg. Zestien liedjes, waarvan twee in het Maleis (Tessa en Ala-Hi). De thematiek volgde op het gelijknamige boek.
Jansz werd bijgestaan door bekende namen. Jan Hendriks, gitarist van Doe Maar, speelde gitaar en tekende voor de productie van de cd. Huib Schreurs speelde mondharmonica en verzorgde de derde stem - hij was collega in CCC Inc., en later ook onder meer directeur van Paradiso.
Actrice Jaloe Maat is te horen in het liedje Isis. Zij speelde in onder meer de film Jan Rap en z'n maat; in 1997 trouwde zij met Jansz. Henny Vrienten, bassist van Doe Maar, was verantwoordelijk voor de filmmuziek in 'Jan Rap'.
Twee jaar later verscheen De Overkant opnieuw. Deze keer was de blauwe hoes vervangen door een rode, en was de soms extra ruimte tussen nummers weggeknipt. In de tussenliggende periode had Doe Maar een succesvolle reünie achter de rug (een goude plaat met Klaar, en liefst zestien uitverkochte concerten in Ahoy). Ook had Jansz het liedje Mooie Schoenen geschreven voor de film De zwarte meteoor.
Die film was gebaseerd op het gelijknamige boek van sportpresentator Tom Egbers over Steve Mokone, eerste zwarte speler in het Nederlands betaald voetbal, die bij Heracles Almelo terecht komt.
Zomaar wat opmerkingen over de cd De Overkant van Ernst Jansz. Hier valt nog meer over te vertellen en te schrijven. Maar dat voor een ander moment.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten