vrijdag 4 augustus 2023

Ontdekt

wat als de boekenkast van anne frank
simpelweg nou
nooit was ontdekt


© Doe Maar/Brainpower, Henny Vrienten & Gerrit-Jan ‘Brainpower’ Mulder, 2000

***

Ja, wat als die boekenkast nooit was ontdekt? Had het dagboek van Anne Frank dan dezelfde impact gehad als dat het nu heeft gehad?
We komen er natuurlijk nooit achter. Je weet niet wat je niet weet. We weten niet wat gebeurd zou zijn als het Achterhuis tot aan de bevrijding aan het oog onttrokken bleef.
Vandaag is het 79 jaar geleden dat Karl Silberbauer acht onderduikers ophaalde aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Was het verraad? Belde iemand die ochtend dat er een 'aantal Joden' verborgen zaten? Wist Silberbauer hoeveel Joden waren ondergedoken in het pand van Opekta ?
Of was het toeval? Kwam de SD'er met Nederlandse hulpen voor iets anders, een inbraak, en was de onderduik een toevallige bijvangst? Want waarom belde Silberbauer vanuit het bedrijfspand naar zijn baas, voor een arrestatiewagen?
En als het verraad was, wie lichtte de bezetter hierover in? Waren het buren, die wel eens iets zagen bewegen? Waren het werknemers, die een rekening wilden vereffenen met hun verdwenen Joods-Duitse werkgever, Otto Frank? Was het chantage?
We weten het niet. En we komen er ook nooit meer achter.

***

I’m just like Anne Frank - like Indiana Jones
And them British bad boys the Rolling Stones
I go right to the edge - I go right to the end
I go right where all things lost - are made good again

Geen opmerkingen:

Een reactie posten