maandag 7 augustus 2023

Over the Rhine

De Amerikaanse band Over The Rhine komt in oktober naar Nederland. De formatie rondom het echtpaar Karin Bergquist en Linford Detweiler staat 11 okober in Utrecht, een dag later in Wageningen, de 13e okober in Rotterdam, om het Nederlandse kwartet 14 oktober af te ronden in Groningen.
Ik ben geen hele grote fan van deze band. Maar nu de groep weer de grote plas over steekt voor liefst viér Hollandse optredens, wil ik daar wel minstens één show van meemaken. De 'Hollandse tour' had ik waarschijnlijk gemist, als Gerard ter Horst hierover niet had geschreven.
Detweiler en Bergquist noemen hun band naar de wijk waar zij vandaan komen. Over The Rhine ligt in Cincinnati, Ohio. Duitse immigranten die halverwege de 19e eeuw in Ohio kwamen, herkenden in the Miami and Erie Canal hun eigen Rijn-kanaal.
Een goede aangelegenheid om dat Amerikaanse kanaal te noemen naar je plek van heimwee.
Een goede aangelegenheid om je heimwee aan te wakkeren, aan dit Amerikaanse kanaal, als jezelf een nazaat bent van Duitse (Detweiler) en Scandinavische (Bergquist) immigranten.
De eerste keer dat ik iets van deze band hoorde, was in een uitzending van De Verwondering. Dat was een interviewprogramma met Annemiek Schrijver; in de betreffende uitzending had zij Rikko Voorberg te gast. Hij speelde op 'Gods eerst hometrainer' een uitvoering van All My Favourite People van Over The Rhine.
Tegenwoordig heeft Rikko een wat kunstenaarsachtig kapsel. En is Annemiek bij KRO-NRCV betrokken. En komt Over The Rhine eindelijk weer naar de Lage Landen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten